2009. január 30., péntek

Négyesikreink születtek!

Az egész tavaly kezdődött, amikor Berniék átalakították az otthoni nappalijukat, és tervbe vették, hogy lecserélik a régi akváriumot, így az felkerül hozzánk Pestre. Persze jó ideig üresen álldogált a szoba egyik eldugott sarkában. Fokozatosan közelebb kerültünk ahhoz, hogy igazi haltartók legyünk: először vettünk egy IKEÁ-s szekrényt az akvárium alá, szóval már a kellemes magasság is megvolt, de még mindig vízmentesen.
Aztán tavaly december körül jött a nagy elhatározás: vegyünk bele halakat! Így hát beugrottunk a Mammut-ba egy kisállatkereskedésbe, hogy szerzünk kisállatot. Kiválasztottunk 5 db neonhalat, kicsit hülyének nézett az eladó, merthogy el fognak veszni a 60 l-es akváriumban, de sebaj. Megsétáltattuk őket még a bevásárlás közben, de aztán itthon feltöltöttük végre az akváriumot, és bekerültek helyükre. Nagyon boldognak tűntek az első napokban, vidáman bújkáltak az akváriumi várak között. De karácsonykor jutott eszünkbe: a halakkal felelősség is jár, mert etetni kéne őket vagymi, mi pedig ~3 hétre hazaugrottunk. Szerencsére a bátyám egy párszor meglátogatta, megsimogatta (?) és megetette kiskedvenceinket. Szóval januárban, amikor visszatértünk, még megvoltak békében.
A vizsgaidőszak közepén jött a hír: egy ismerősnek van egy csomó felesleges guppija, szép színesek, és szívesen megválna pártól. Beszéltem hát vele telefonon, rögtön 30-at akart rámsózni, én meg ~5 db-ra gondoltam csak elsőre, megállapodtunk hát 10 db kishalban. Volt olyan rendes, hogy elhozta őket az Örsről kocsival, így nem kellett végigmetróznom velük a hidegben (akkor volt idén a leghidegebb) a városon. Szóval kaptunk 6 db szép színes hím és 4 db egyszerűbb nőstény guppit.
Rögtön felélénkült a társasági élet az akváriumban: a korábban bujkáló neonhalak is egyre gyakrabban előjönnek, sőt: az is megfigyelhető, milyen csoportokban szeretnek bandázni. Mert nincs ám mindenki mindenkivel jóban!
És múlt héten érkezett el az esemény, amiről a címben is írtam: egyszer csak megjelent néhány icipici halacska. Mondjuk várható volt, mert a nőstényeknek már érkezésükkor is gyanúsan nagy volt a hasa, nade ilyen hirtelen kipakolták az aprónépet... Mindenesetre azóta született még kettő, szóval most már az 5 neonhal mellett 10 nagy guppi és 6 kicsi is megtalálható a szobánk egyik díszeként szolgáló akváriumban :)

3 megjegyzés:

  1. eléggé meglepődtem, amikor a négyesikrek szót megláttam, meg hogy Csapszi jegyezte be :)
    ezek szerint azok a halak nem csak bújócskáztak a várak között

    VálaszTörlés
  2. Ahogy az iwiw oldalamon is látható: apróhalakat én i szívesen átveszek tápláléknak. Egyszer ki akarnám próbálni, hogy egy méretes akváriumban összeeresztem a 20 éves teknősömet random mennyiségű hallal. A saját 80 literesében esélyt sem adna másnak :)

    VálaszTörlés
  3. hát a nehezen beszerzett halakat egyelőre nem szívesen áldoznám fel teknőc-eledelnek, de ha ilyen gyors a szaporulat, lehet hogy előbb-utóbb rákényszerülünk...

    VálaszTörlés