2008. december 3., szerda

Another perfect day

Még délelőtt kitaláltam, hogy írok ide valamit este. Akkor még azt hittem, hogy szitkozódok a tényen, hogy kint decemberhez képest mennyire fasza idő van, az ember meg bent rohad. Aztán az idő elromlott, én meg kint is rohadtam, úgyhogy kicsit más lesz a téma.
Sokan picsognak ugyanis hogy mennyi dolguk van, és gyakran kapom a kérdést (külsősökre gondolok elsősorban) hogy a PhD életben mi a rosseb lehet leterhelő, elvégre semmi érdemit nem csinálunk. Hát vázolnám a mai napomat:
7:30 - ébresztő csörög, lenyomom.
8:00 - felkelek, Verát még hagyom aludni, biztos ami biztos. Burkolok kis reggelit, megnézem a hiradót, fogmosás és úgy minden ami daily routine.
8:30 - kiviszem a szobából a laptopomat, hogy Verát ne ébresszem fel és nekiállok dolgozni. 4 db cégeknek küldendő anyagot kell korrektúráznom, van vele munka rendesen. Mire befejezem, már
9:15 - Verát meggyőzöm arról, hogy lassan keljen fel, mert nekem be kéne mennem a tanszékre. Első próbálkozás sikertelen, ezért kivonulok a nappaliba és bedobom az egy napja beszerzett Christina Aguilera koncert DVD-t (állat egyébként nagyon, ajánlom mindenkinek) ami hatásos, baba pár perc alatt magához tér.
10:00 - úton az egyetemre, beérkezés, első mozdulat (szellőztetés után) laptop beizzítása
10:30 - végzek a tegnap 23:00 és ma 10:30 közötti emailek megválaszolásával, kezdődhet a munka. Két tanszéki K+F van terítéken, az egyik keretében biogázhoz használható gázturbinákat kell összeszednem, perszer lehetőleg magyarországi forgalmazóval, olyan kivitelben, ami alkalmas települési szilárdhulladékból pirolizált gáz égetésére.
13:27(!): feladat végrehajtva. 5 gyártó közel 60-70 prospektusát végigrágva összeállt egy 4 oldalas munkadokumentum. Aki azt hiszi hogy ez könnyű, annak jelzem, hogy itthon kb. 2 cég foglalkozik ilyennel, a többi GE, Jenbacher és hasonlók. Persze angol és német forrásanyaggal hgoy móka legyen ha már egyszer. A 3 óra alatt persze kerestem olyan céget is, aki foglalkozik használtolaj hasznosítással, valamint információkat kértem a SolarWall rendszer egyetlen magyarországi forgalmazójától is.
13:30: ebéd az A épületben. Van túrós csusza, fasza mert olcsó és laktat. Ebéd közben beszélgetés egy PhD kollégával, tanszéki szar rituális anyázása és egyéb, ismét csak daily routine-t képező tevékenységek.
14:00: back to work. A délutánra esedékes téma: smart metering (azaz intellingens villamos fogyasztásmérés) nemzetközi tapasztalatai, illetve pár, pofátlanul konkrét kérdés megválaszolása. Használati utasítás: keresgélj az interneten. Aki csinált már irodalomkutatást google segítségével, az tudja hogy nem könnyű, pl amikor a "smart metering international standard" string kidob közel 3 M találatot. Ennek ellenére hatékonynak tartom magam, infot gyorsan szűröm, délutánra kész van 2 oldal, holnap lehet folytatni a megkezdett nyomon. Tököm már tele, de tudom hogy 4-kor megy minden hülye haza, ezért csúsztatok picit, és hazaindulok
16:30-kor. Villamos üres, irány a Spar, kéne kaja meg miegymás. Mire hazajutok, már
17:30: gyors vacsora (saláta meg hasonlók, adunk az egészségre), belenézés az aktuális sportközvetítésekbe
18:10: laptop kipakol és bekapcsol, munka folytatódik, persze csak 50 percet
19:00: focifelszerelést felölt, összepakol, irány a Hauszmann utcai műfüves pálya. Meccs előtt már csöpög az eső.
20:00 meccs kezdődik, eső egyre jobban szakad. Mire egy óra múlva végzek, kb. monszun a pálya fölött, 3 réteg ruha rajtam ronggyá ázva, és kikapunk a listavezetőtől egy szoros meccsen 5:3-ra. Lényeg, hogy jót mozogtunk!
21:40: hazaérkezés, szárítani való ruhák a szárítóra, melegítő zuhany, vodka és tea (respectively), aztán egy laza vacsora mert megéheztünk.
22:30: kis lazítás, tegnapi NFL ismétlésbe belenézek. Houston elpicsázta a Jacksonville-t. Megérdemelten.
23:00: laptop izzít, kezdődik az esti műszak, ami tart egészen 0:30-ig. Ekkor kezdem kb megírni ezt a bejegyzést.

És hogy beszéljenek a számok:
Kereken 80 bejövő email, és kereken 60 küldött email (sokhüje levlista nélkül)
Kb 100 megnyitott dokumentum, ebből 10 oldal korrektúrázva, a többi "csak" feldolgozva
5 oldalnyi termés mint hasznos munka
És a hajam még mindig tartana ha nem mosta volna el az eső azt is

Szóval fel a fejjel emberek, sokminden belefér egy napba. Pláne ha 26 óráig tart.

Uff, Hary beszélt

PS: Another perfect day egy nagyszerű Motörhead klasszikus
http://www.youtube.com/watch?v=Qii3380wVz4 (csak audio)

3 megjegyzés:

  1. Komoj, egy ijen mindenkitől jöhet. Majd lehet én is irok, ha csinálok is vmit vmejik nap :)

    Ebből az egészből mi volt az ami egy PhD-snek tényleg kötelező?

    Miota hallgatsz te Aguilerát? A koncertvideó amúgy tényleg jó.

    VálaszTörlés
  2. Az első kérdésre a válasz: jól sejted, semmi. Ez amolyan melegen ajánlott dolog, ha nem veszel részt a K+F szarokban akkor melegebb éghajlatot ajánlanak.
    Auguilera néni azóta szimpatikus, hogy:
    - megcsinálta a Back to Basics dupla albumot, ami kurva jól szól élőzenekari kísérettel
    - olyan koncerteket tol, mint Madonna fénykorában
    - és leginkább nem playback amit csinál, kb ennyi

    VálaszTörlés
  3. Nálunk azért egyelőre nem annyira pörgős a PhD dolog: kb annyit kell dolgozni, amennyit jólesik - egy kis mérés-tartás, egy kis ZH-felügyelet, meg persze kutatgatás. Viszont kezdem úgy érezni, hogy kevés lesz a vizsgaidőszak a 2 matek-tantárgyamra, mert eszméletlen nehezek... (persze kötelező megcsinálni mindegyiket)

    VálaszTörlés